Sähköskootteritesti – Kuinka pitkän matkan sähköskootterilla ajaa?

Sähköskootteritestin on tehnyt Erkki Tuominen, AV-Tech Finland Oy. Sisilisko Electric Vehicles Oy ei ole osallistunut testin tekoon eikä tulosten analysointiin. Kiitos Erkille mielenkiintoisesta testistä!

Takaisin sivulle “Sähköskootterit testissä”

Sähköskootterin lataus

On tärkeää tietää kuinka kauas sähköskootterilla voi lähteä ilman, että ajoneuvoa tarvitsee ladata välillä. Tätä varten järjestettiin yksinkertainen ajotesti. Testavana sähköskootterina oli Cemoton Sprinter malli, jossa on 48V 38Ah lyijygeeliakku. Kyseisellä sähköskootterilla oli ennen testiä ajettu noin 300 kilometriä. Maksimimatkaa jonka sähköskootterilla voi yhdellä latauksella ajaa ei voi testata täysin uudella akulla, sillä lyijygeeliakku vaatii muutaman pitkän latauskerran, että akun varauskyky on parhaimmillaan. 

Ajoneuvo ladattiin normaalisti täyteen ilman top-off-sykliä eli akku oli noin 80:ia % täynnä. Tämän jälkeen lähdettiin ajamaan etukäteen suunnitellulle lenkille joka aiemman ajodatan perusteella laskettiin sopivan mittaiseksi. Ennen matkaa ja matkan varrrella luettiin myös akuston napajännite säännöllisesti. Jännitteen perusteella voitiin tehdä johtopäätöksiä akuston varaustilasta ja testin jatkamisesta. Akustoa ei ajettu tyhjäksi sillä akkuja ei tietentahtoen haluttu ajaa ns. oikosulkuun.

Käytetty jännitemittari todettiin myöhemmin vialliseksi, eli mittaustulokset näyttivät alakanttiin. Testin kannalta ja akkujen varaustilan laskemisen kannalta tällä ei ollut merkitystä, sillä koko testin ajan käytettiin samaa mittaria. Emme kuitenkaan halua tässä julkaisussa esittää virheellistä jännitedataa.

Testireitti kartalla

Testilenkki oli kartalla pituudeltaan 54 kilometriä. Reitti oli tasaista asfalttitietä, mäkiä reitillä ei juurikaan ollut. Ajoneuvo ei missään testi vaiheessa nykinyt, hyytynyt tai oisoittanut muuten matkanteon loppumisen merkkejä.

Lenkin keskinopeus oli 44 km/h joka otettiin kellolla. Lenkin aikana pidettiin tupakin mittainen (10-15 minuuttia) tauko mittausten yhteydessä akkujen napajännitteen tasaantumiseksi. Emme katsoneet tarpeelliseksi jatkaa testiä yli 54 kilometriä sillä katsoimme valmistajan ilmoittaman toimintasäteen toteutuneen, emmekä halunneet antaa turhaa rasitetta akustolle. Matka olisi helposti vielä jatkunut, kuka tietää kuinka pitkään. Napajännite mittausten perusteella akusto oli viimeisellä 10% varaustilallaan.

Ajoneuvon jännitemittari

Sähköskootterin jännitemittari laski hieman kun noin puolet matkasta oli taitettu. Vasta viimeisellä viidellätoista kilometrillä mittari alkoi heilua huomattavasti kiihdytysten ja mäkiosuuksien aikana. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kun mittari laskee kiihdytyksen aikana puoliväliin, on ajomatkaa jäljellä noin 10 kilometriä.

Erkki Tuominen, AV-Tech Finland Oy 

© 2010 AV-Tech Finland Oy ja Sisilisko Electric Vehicles Oy

Takaisin sivulle “Sähköskootterit testissä”

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words