Archive for Yleiset

Kevään ensimmäinen Sisilisko Etelä-Pohjanmaalle

Kevään 2017 ensimmäinen Sisilisko-sähköskootteri matkaa Etelä-Pohjanmaalle. Sami Kuortaneelta hankki mopokuumeeseen mustan Cemoto Sprinterin. Muutama Cemoto mopo nyt erikoishintaan, ota yhteyttä ja hanki kesäksi sähköinen ekologinen ajoneuvo!

Kommentointi pois päältä

Tämä Sisilisko ei vaivu talvihorrokseen

Henri Setälän joulukuussa 2015 hankkima Sisilisko ei ole talvihorroksessa vaan kovassa ajossa kelistä riippumatta. Henri osti Sisilisko Sähköskoottereilta mustan Cemoto Sprinter sähköskootterin ympärivuotiseen työmatka-ajoon. Hän hankki sähkömopoonsa myös ylimääräisen etu- ja takavanteen (napamoottorilla) joten mopoon löytyvät nyt kesä- ja nastarenkaat omilla vanteilla.

“Sähkömoottori toimii talvella paremmin kuin bensakone. Kantama toki sähköskootterissa lyhenee talvella, mutta bensamopon käynnistysongelmia tai jähmeyttä ei sähköskootterissa ole”, Henri kertoo. “Nastarenkaat ovat ihan ehdottomat talvikäytössä. Ja heijastavat ajovarusteet ovat pimeällä hyvä lisä turvalliseen liikkumiseen autojen seassa”, Henri lisää.

Sähköskootterilla pääsee siis talvikeleissäkin kunhan alla on nastarenkaat ja välttää huonoja kelejä. Kovimmilla pakkasilla ei sähkömopoa kannata käyttää koska akut rasittuvat silloin eniten. Turvallisia kilometrejä Henrille Turun suuntaan!

Kommentointi pois päältä

Laadukkaat akut sähköskootteriisi Akkupojilta

Sisilisko Sähköskoottereiden yhteistyökumppani Akkupojat Oy tarjoaa sähköskootteriisi laadukkaat akut edulliseen hintaan. Akkupojilla on toimipisteet Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Porissa.

Vait hankkia Akkupoikien akut meidän kauttamme tai kysyä suoraan Akkupojilta sähköskootteriisi sopivaa akkupakettia. Mainitse asioidessasi Akkupojilla, että Sisilisko Sähköskootterit suositteli Akkupoikia. Näin saamme hieman lisätietoa paljonko sähköskoottereiden akkuja kysellään meidän sivujemme kautta, kiitos.

Kommentointi pois päältä

Huolehdi sähköskootterin akuista talvisäilytyksen aikana

Talvi saapuu vähitellen Etelä-Suomeenkin. Sähköskootterin akkujen latauksesta on syytä huolehtia talvisäilytyksen aikana. Sisilisko blogin artikkeli toissa talvelta kertoo lisää.
.

Kommentointi pois päältä

Kesän pisin lenkki 65 km yhdellä latauksella

Mukava kesäkeli innoitti Sisilisko-kuskin ajamaan tänään lähiseudulla pidemmän lenkin. Samalla tuli kokeiltua kuinka pitkän matkan Sisilisko Sharp sähköskootteri 60V 40Ah LiFePO4-akuilla kulkee yhdellä latauksella. Mittariin kertyi 65 km yhdellä latauksella. Suurin osa matkasta mentiin “kaasu” pohjassa akkuja säästelemättä.

Ajon jälkeen seuraava akkujen lataus vei 2,7 kWh sähköä (laturin virrankulutus sähkönkulutusmittarin perusteella). Eli tämän ajon perusteella kyseinen Sisilisko vie energiaa (sisältäen laturin hävikin) noin 4 kWh / 100 km eli noin 0,50 euroa / 100 km.

Kommentointi pois päältä

Metallinpunaiset Cemoto City Cruiserit Etelä-Suomeen

Kevään ja alkukesän suosikkiväri oli valkoinen, mutta uusimmat Sisilisko-kuskit ajavat nyt metallinpunaisilla Cemoto City Cruisereilla. Erittäin tyylikäs vaihtoehto tämäkin. Mukavia ajoja Tepolle Sipooseen ja Veikolle Kouvolaan!

Kommentointi pois päältä

Moposkootterin vakuutuskustannukset 2015

Skootterini.com sivusto on vertaillut moposkootterin vakuutuksen kustannuksia. Vertailun edullisin moposkootterin liikennevakuutus (174,36 euroa) on POP Vakuutuksella jolta myös Sisilisko-kuski hankki sähköskootteriin vakuutuksen. Katso liikennevakuutuksien sekä osa- ja täyskaskojen vertailu skootterini.com sivustolta.

Kommentointi pois päältä

Hurja 5v-synttäritarjous!

Sisilisko Sähköskootterit täytti tänä keväänä viisi vuotta. Juhlan kunniaksi tarjoamme rajoitetun erän Cemoto-sähköskoottereita hurjaan tarjoushintaan 1450 euroa! Normaalihinta Cemoto-sähköskoottereille on 2450 euroa, joten nyt kannattaa hyödyntää huima tuhannen euron synttäriale ja tilata nopeasti laadukas Cemoto kesän ajoihin! Toimitus onnistuu suoraan maahantuojan varastosta Kaukokiidon rahdilla mihin päin Suomea tahansa (toimituskulut n. 150-200 euroa).

Kommentointi pois päältä

Tilastoja sähköajoneuvojen määrästä

Sähköajoneuvojen myynti ei ole kovin merkittävästi kehittynyt viiden vuoden aikana. Näin voi päätellä Trafin tilastoista. Uusimman Trafin tilaston mukaan näyttää siltä, että sähköajoneuvoja oli liikennekäytössä vuoden 2014 lopussa yhteensä 1627 eli erittäin pieni määrä verrattuna 5 miljoonan ajoneuvon kokonaismäärään. Mutta tuokin tilasto kertoo, että sähkömopot ja sähkömoposkootterit ovat edelleen suosituimpia sähköajoneuvoja, koska koko sähköajoneuvokannasta yli puolet on mopoja eli 853. Toki lähes 200 000 mopon määrästä sähkömopojen määrä on vain noin 0,4%.

Trafin käyttövoimatilastojen mukaan liikennekäytössä olevien sähköajoneuvojen ja -mopojen määrä vuosien 2011-14 lopussa:

Kaikki sähköajoneuvot
2011: 1106
2012: 1325
2013: 1412
2014: 1627

Sähkömopot
2011: 756
2012: 891
2013: 887
2014: 853

Näitten perusteella voi nähdä että sähköajoneuvojen määrä on edelleen todella pieni eikä merkittävää muutosta ole tapahtunut. Sähkömopot ovat hieman löyneet läpi eli yli puolet sähköajoneuvoista on sähkömopoja, toki myös niitten määrä on pieni.

Sähkö voimanlähteenä sopii hyvin juurikin moposkoottereille joissa on maksiminopeus 45 km/h ja joita yleensä käytetään vain kaupunkiajossa lyhyillä matkoilla joten yhden latauksen noin 40-50 km matka on sähkömopolle hyvin riittävä. Muina etuina sähköskoottereilla ovat äänettömyys, päästöttämyys, pienet energiakulut (noin 0,5e / 100km), pienet huoltokulut ja helppokäyttöisyys. Miinuspuolena ovat lyhyt ajomatka yhdellä latauksella (noin 40-50 km), melko pitkä latausaika täyteen akkuun (n. 5 tuntia) ja akkujen hinta mikäli ne pitää uusia (tosin moottori ja vaihteisto yms ovat käytännössä huoltovapaita).

Kommentointi pois päältä

Akkujen vaihto Sisilisko-sähköskootteriin

Tässä artikkelissa kerromme miten vaihdoimme akut Sisilisko-sähköskootteriin. Asiansa osaavan asentajan toimesta itse akkujen vaihto oli nopea toimenpide, isoimman osan vaihtotyöstä veivät katteiden irroitus ja asennus.

Kevyemmät LiFePO4-akut

Vaihdoimme Sisilisko Sharp mallin alkuperäiset Greensaver lyijygeeliakut kevyempiin Herewin LiFePO4-akkuihin. Mopon paino oli alkuperäisillä lyijygeeliakuilla noin 135 kg josta akkujen osuus on noin 50 kg. LiFePO4-akut painavat vain noin puolet lyijygeeliakkujen painosta eli noin 25 kg. Kevyempi mopo on helpompi käsitellä ja suorityskykykin paranee. Vanhat akut olivat menettäneet hieman tehoaan minkä huomasi varsinkin kiihdyttäessä jolloin jännittemittarin lukema putosi voimakkaasti.

Uusia Herewin LiFePO4-akkuja oli kaksi 60V 20 Ah akkua eli rinnakkain kytkettynä saamme saman kapasiteetin 40 Ah kuin vanhoissa sarjaankytketyissä 5 x 12V 40Ah Greensaver lyijygeeliakuissa. Täyteen ladattuna Herewin LiFePO4-akkujen kennojen yläjännite on valmistajan mukaan 3,65V eli yhteensä 20 kennoa sarjassa tuottaa täyteen ladattuna 73V jännitteen. BMS balansoi akkuja 100 mA virralla. Nimellisjännite LiFePO4-kennoilla on 3,3V (eli 20 kennoa = 66V) johon jännitteeseen kennot asettuvat jo vähäisen alle 1% purun jälkeen.

Kennon minimialajännite (jonka jälkeen BMS katkaisee akkujen purkautumisen) on valmistajan mukaan 2,0V eli koko akkupaketille 40V. Näin alhaiseen jännitteeseen ei akkujen käytännössä pitäisi mennä sillä MTL-moottoriohjain katkaisee virran Sisilisko-sähköskoottereissa 53V (lyijygeeliohjain) tai 57V (LiFePO4-ohjain) alajännitteessä. Yleismittarilla mittasimme LiFePO4-akkujen jännitteen: molemmissa jännite oli 66V eli akut olivat pitäneet erittäin hyvin jännittensä pitkänkin yli vuoden varastoinnin ajan. Hyvä akkujen varaus varastoinnin jälkeen todettiin myös ensimmäisen latauksen jälkeen: pienen noin 1 km ajon jälkeen ensimmäisellä latauksella akkuihin meni virtaa vain noin 0,2 kWh eli akut olivat pitäneet lähes täyden varauksen. (Myöhemmin ensimmäisen pidemmän noin 30 km testilenkin jälkeen, akkuihin meni normaali noin o,4-o,5 kWh per 10 km matka).

Akkujen vaihtotyö eteni seuraavassa järjestyksessä

1. Penkin alla oleva päävirtakytkin asetettiin 0-asentoon (off).

2. Penkkikotelo irroitettiin (neljä ruuvia).
3. Metalliset astinlaudat ja sivualahelmat otettiin pois (kiinnitys ruuveilla ja klipseillä).
4. Penkin ympärillä oleva iso kate ja muoviset astinlaudat irroitettiin yhdessä osassa (kiinnitys ruuveilla ja muoviulokkeilla).
5. Nyt akut olivat näkyvissä, akkujen pidikkeet irroitettiin (lattatangot).
6. Moottoriohjaimen ohjausvirtajohto irroitettiin (muoviliitin).
7. Akkujen liitoksista poistettiin pihdeillä vahasuoja ja liitokset avattiin ruuvimeisselillä.

8. Vanhat akut (5 kpl 12V 40Ah lyijygeeliakkuja) nostettiin pois moposta.
9. Uudet LiFePO4-akut (2 kpl 60V 20Ah) asetettiin koteloon ja tilkittiin kumipaloilla tiivisti, että akut eivät pääse liikkumaan. Akkunapojen aukot tiivistettiin että kosteus ei pääse sisään.
10. Akut kytkettiin toisiinsa muoviliittimillä ja moottorin virtajohtoihin akkujen johdot puristettiin Abiko-jatkoliittimillä.
11. Liitokset suojattiin vielä sähköteipillä ja johdot aseteltiin sopiviin paikkoihin sähköteipillä.

12. Kytkettiin moottoriohjaimen liitin takaisin ja varmistettiin liitokset.
13. Päävirtakytkin päälle ja virrat päälle avaimesta: sähköskootterin jännitemittari näytti täyttä lukemaa ja mopon ollessa seisontatuella (takapyörä ilmassa) moottori pyöritti takapyörää mallikkaasti. Kykentä toimii!
14. Päävirta pois päältä katteiden kasauksen ajaksi ja katteet takaisin mopoon.

15. Virrat päälle ja koeajo vielä lopuksi varmistukseksi, että kaikki toimii ok!

Vanhat akut

Mittasimme myös vanhojen lyijygeeliakkujen jännitteet. Kaikki akut olivat jännitteen puolesta kunnossa eli yksittäsen akun jännite oli noin 13,2V. Täyteen ladattuna tästä tulee 5 kpl sarjassa yhteensä noin 66V minkä saimme myös aiemmin mittaamalla jännitteen latauspistokkeesta ennen mopon purkua. Greensaver lyijygeeliakku on speksiltään 12V 27Ah 2h eli 2 tunnin purkuajalla kapasiteetti on 27Ah mikä vastaa yleisemmin ilmoitettua 10 tunnin purkuajan 38Ah kapasiteettia. Ajatuksena on, että vanhat akut lataillaan erikseen ja palautetaan täyteen käyttökuntoon.

Asiantuntemusta tarvitaan

Akkujen vaihto kesti kahvitaukoinen pari tuntia. Isoin osa ajasta kului katteiden irroitukseen ja takaisin asennukseen. Katteiden purku ja kiinnitys onnistunee mopon omistajalta, mutta akkujen vaihtoa ei kannata tehdä itse jos ei ole kokemusta sähköasennuksista. Vaikka nimellisjännite onkin vain 60V, saa tuollakin jännitteellä vahinkoja aikaiseksi, ainakin rikkinäisen sulakkeen tai moottoriohjaimen jos asentaakin vahingossa esimerkkimme kaksi 60V akkua sarjaan eikä rinnakkain.

Esimerkkimme Sisilisko-sähköskootterin akkutyyppi vaihtui kun vanhat lyijygeeliakut korvattiin LiFePO4-akuilla. Tämä ei ole Sisilisko-sähköskoottereille ongelma koska nimellisjännite pysyi samana ja LiFePO4-akkujen ylä- ja alarajan valvonnan hoitaa joka tapauksessa akkujen BMS-piiri. Myös lyijygeeliakkujen laturi toimii LiFePO4-akkujen kanssa: lyijygeeliakkulaturi lataa ensin isommalla virralla ja akkujen jännitteen noustessa lähelle 73V ylärajaa, virta putoaa ylläpitovirraksi joka on murto-osa normaali 5A latausvirrasta. Toisinpäin eli lyijygeeliakkujen lataamista LiFePO4-laturilla ei voi tehdä koska LiFePO4-laturi ei pudota latausvirtaa akkujen jännitteen noustessa mikä pitäisi tehdä nimenomaan lyijygeeliakuille jotta nämä eivät kuumene liikaa.

Mukavaa ajoa uusilla akuilla!

Sisilisko Sharp kuskimme on tyytyväinen akkujen vaihtoon: mopo keveni 25 kg joten kiihtyvyys parani ja skootteria on helpompi käsitellä.

Kommentointi pois päältä