Akkujen vaihto Sisilisko-sähköskootteriin

Tässä artikkelissa kerromme miten vaihdoimme akut Sisilisko-sähköskootteriin. Asiansa osaavan asentajan toimesta itse akkujen vaihto oli nopea toimenpide, isoimman osan vaihtotyöstä veivät katteiden irroitus ja asennus.

Kevyemmät LiFePO4-akut

Vaihdoimme Sisilisko Sharp mallin alkuperäiset Greensaver lyijygeeliakut kevyempiin Herewin LiFePO4-akkuihin. Mopon paino oli alkuperäisillä lyijygeeliakuilla noin 135 kg josta akkujen osuus on noin 50 kg. LiFePO4-akut painavat vain noin puolet lyijygeeliakkujen painosta eli noin 25 kg. Kevyempi mopo on helpompi käsitellä ja suorityskykykin paranee. Vanhat akut olivat menettäneet hieman tehoaan minkä huomasi varsinkin kiihdyttäessä jolloin jännittemittarin lukema putosi voimakkaasti.

Uusia Herewin LiFePO4-akkuja oli kaksi 60V 20 Ah akkua eli rinnakkain kytkettynä saamme saman kapasiteetin 40 Ah kuin vanhoissa sarjaankytketyissä 5 x 12V 40Ah Greensaver lyijygeeliakuissa. Täyteen ladattuna Herewin LiFePO4-akkujen kennojen yläjännite on valmistajan mukaan 3,65V eli yhteensä 20 kennoa sarjassa tuottaa täyteen ladattuna 73V jännitteen. BMS balansoi akkuja 100 mA virralla. Nimellisjännite LiFePO4-kennoilla on 3,3V (eli 20 kennoa = 66V) johon jännitteeseen kennot asettuvat jo vähäisen alle 1% purun jälkeen.

Kennon minimialajännite (jonka jälkeen BMS katkaisee akkujen purkautumisen) on valmistajan mukaan 2,0V eli koko akkupaketille 40V. Näin alhaiseen jännitteeseen ei akkujen käytännössä pitäisi mennä sillä MTL-moottoriohjain katkaisee virran Sisilisko-sähköskoottereissa 53V (lyijygeeliohjain) tai 57V (LiFePO4-ohjain) alajännitteessä. Yleismittarilla mittasimme LiFePO4-akkujen jännitteen: molemmissa jännite oli 66V eli akut olivat pitäneet erittäin hyvin jännittensä pitkänkin yli vuoden varastoinnin ajan. Hyvä akkujen varaus varastoinnin jälkeen todettiin myös ensimmäisen latauksen jälkeen: pienen noin 1 km ajon jälkeen ensimmäisellä latauksella akkuihin meni virtaa vain noin 0,2 kWh eli akut olivat pitäneet lähes täyden varauksen. (Myöhemmin ensimmäisen pidemmän noin 30 km testilenkin jälkeen, akkuihin meni normaali noin o,4-o,5 kWh per 10 km matka).

Akkujen vaihtotyö eteni seuraavassa järjestyksessä

1. Penkin alla oleva päävirtakytkin asetettiin 0-asentoon (off).

2. Penkkikotelo irroitettiin (neljä ruuvia).
3. Metalliset astinlaudat ja sivualahelmat otettiin pois (kiinnitys ruuveilla ja klipseillä).
4. Penkin ympärillä oleva iso kate ja muoviset astinlaudat irroitettiin yhdessä osassa (kiinnitys ruuveilla ja muoviulokkeilla).
5. Nyt akut olivat näkyvissä, akkujen pidikkeet irroitettiin (lattatangot).
6. Moottoriohjaimen ohjausvirtajohto irroitettiin (muoviliitin).
7. Akkujen liitoksista poistettiin pihdeillä vahasuoja ja liitokset avattiin ruuvimeisselillä.

8. Vanhat akut (5 kpl 12V 40Ah lyijygeeliakkuja) nostettiin pois moposta.
9. Uudet LiFePO4-akut (2 kpl 60V 20Ah) asetettiin koteloon ja tilkittiin kumipaloilla tiivisti, että akut eivät pääse liikkumaan. Akkunapojen aukot tiivistettiin että kosteus ei pääse sisään.
10. Akut kytkettiin toisiinsa muoviliittimillä ja moottorin virtajohtoihin akkujen johdot puristettiin Abiko-jatkoliittimillä.
11. Liitokset suojattiin vielä sähköteipillä ja johdot aseteltiin sopiviin paikkoihin sähköteipillä.

12. Kytkettiin moottoriohjaimen liitin takaisin ja varmistettiin liitokset.
13. Päävirtakytkin päälle ja virrat päälle avaimesta: sähköskootterin jännitemittari näytti täyttä lukemaa ja mopon ollessa seisontatuella (takapyörä ilmassa) moottori pyöritti takapyörää mallikkaasti. Kykentä toimii!
14. Päävirta pois päältä katteiden kasauksen ajaksi ja katteet takaisin mopoon.

15. Virrat päälle ja koeajo vielä lopuksi varmistukseksi, että kaikki toimii ok!

Vanhat akut

Mittasimme myös vanhojen lyijygeeliakkujen jännitteet. Kaikki akut olivat jännitteen puolesta kunnossa eli yksittäsen akun jännite oli noin 13,2V. Täyteen ladattuna tästä tulee 5 kpl sarjassa yhteensä noin 66V minkä saimme myös aiemmin mittaamalla jännitteen latauspistokkeesta ennen mopon purkua. Greensaver lyijygeeliakku on speksiltään 12V 27Ah 2h eli 2 tunnin purkuajalla kapasiteetti on 27Ah mikä vastaa yleisemmin ilmoitettua 10 tunnin purkuajan 38Ah kapasiteettia. Ajatuksena on, että vanhat akut lataillaan erikseen ja palautetaan täyteen käyttökuntoon.

Asiantuntemusta tarvitaan

Akkujen vaihto kesti kahvitaukoinen pari tuntia. Isoin osa ajasta kului katteiden irroitukseen ja takaisin asennukseen. Katteiden purku ja kiinnitys onnistunee mopon omistajalta, mutta akkujen vaihtoa ei kannata tehdä itse jos ei ole kokemusta sähköasennuksista. Vaikka nimellisjännite onkin vain 60V, saa tuollakin jännitteellä vahinkoja aikaiseksi, ainakin rikkinäisen sulakkeen tai moottoriohjaimen jos asentaakin vahingossa esimerkkimme kaksi 60V akkua sarjaan eikä rinnakkain.

Esimerkkimme Sisilisko-sähköskootterin akkutyyppi vaihtui kun vanhat lyijygeeliakut korvattiin LiFePO4-akuilla. Tämä ei ole Sisilisko-sähköskoottereille ongelma koska nimellisjännite pysyi samana ja LiFePO4-akkujen ylä- ja alarajan valvonnan hoitaa joka tapauksessa akkujen BMS-piiri. Myös lyijygeeliakkujen laturi toimii LiFePO4-akkujen kanssa: lyijygeeliakkulaturi lataa ensin isommalla virralla ja akkujen jännitteen noustessa lähelle 73V ylärajaa, virta putoaa ylläpitovirraksi joka on murto-osa normaali 5A latausvirrasta. Toisinpäin eli lyijygeeliakkujen lataamista LiFePO4-laturilla ei voi tehdä koska LiFePO4-laturi ei pudota latausvirtaa akkujen jännitteen noustessa mikä pitäisi tehdä nimenomaan lyijygeeliakuille jotta nämä eivät kuumene liikaa.

Mukavaa ajoa uusilla akuilla!

Sisilisko Sharp kuskimme on tyytyväinen akkujen vaihtoon: mopo keveni 25 kg joten kiihtyvyys parani ja skootteria on helpompi käsitellä.

  del.icio.us kirjamerkiksi

Ei kommentteja tähän mennessä

Kommentointi on suljettu.

Comment RSS